Miffa is da # 1

Tuesday, May 08, 2007

Kiiroko and Chairoko adventures in the country.


During our holidays in Leon visiting Father Bunny’s Grandma we have had a lot of adventures. We saw a lot of animals: sheeps, dogs, pigeons, etc. We also find the county at its most after April rains.

Everywhere you could see blossom trees and green fields, beautiful flowers and beautiful - and tasty – vegetables.

We asked Super Grandma Bunny to have Fabada and together with Kiiroko and Chairoko we made it for Father Bunny.

Fabada is a white bean stew. Its origin is Asturias, but is common in Leon and other parts of Spain. It is made with dried large white beans. In Leon we use a smaller white bean that we found mellower.

Here it’s our recipe (that differs from the original a little bit)

Ingredients:

- 250 grams (one cup) white beans
- 150 grams Spanish chorizo sausage
- 150 grams pork shoulder
- One small onion
- One clove of garlic
- Two Bay laurel leaves (Laurus nobilis)
- Salt (one or two tea spoons)
- Hot paprika
- Olive oil


Soak overnight the beans before cooking. We suggest you to use only a cup because this dish is quite strong and for two people 250 grams is enough.

Put the beans into a pressure cooker and add water until all of them are fully covered. Add a little more water (1 centimetre above the beans will be enough). Add the onion, chorizo, pork shoulder, garlic, laurel, salt, etc.

Depending of water hardness it will take more time the beans to cook. In Barcelona regular water (from the tap) is very bad for cooking and it takes a lot of time. After some talk with several people we will suggest you 45 minutes to cook the beans.

After those 45 minutes open the pressure cooker and prepare that we call “sofrito”. Add some olive oil to a fry pan and a smashed clove of garlic. Just a few minutes until the garlic gets lightly brown, then add two tea spoon of Paprika and a little bit (one tea spoon) of vinegar. Remove from fire and add it to the beans. Mix it a little bit and cook the beans with the pressure cooker opened until the stew boils.

That’s it. ! The Chorizo, Pork Shoulder and additional ingredients – including a nice red wine bottle- are in their way to japan.

PS: Do not prepare this stuff for dinner or you will regret it with terrible nightmares, ;)


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8 Comments:

  • jajajaja, "spanish chorizo" m'encanta! XDDD Van a flipar.

    By Anonymous katanga, at 5/08/2007 11:47:00 am  

  • El viejo ha flipado para traducir la receta.

    El muy perro se ha levantado ha llamado a su abuela y madre y no ha hecho nada en todo el día.

    Así como me va a comprar unos manolos o un vertu nuevo???

    Yo también creo que van a flipar.

    By Blogger Miffa, at 5/08/2007 01:25:00 pm  

  • Sísisi, me lo creo. Conforme iba leyendo la receta pensaba: "Es q'esto es realmente intraducible" :s

    Mujer, un día es un día. Amás, tú ya tienes unos Manolos. Deja algo pa las demás! :P

    P.D.: Q obsesión con la olla express. En mi casa (abuelas y madre incluidas) todavía es hora de q entre.

    By Anonymous katanga, at 5/08/2007 02:01:00 pm  

  • ¿pero que pasa con la olla express?

    Mi abuela nos las cocino con una olla pronto!!!

    Que exponsoriza este blog.. ;)

    PD: ahora gracias a vd Miffa esta pesada con el tema de los manolos.

    Ya no le gustan los Jaume Mascaro...ya le vale a Vd.

    ;)

    By Anonymous Father Bunny, at 5/09/2007 12:57:00 pm  

  • Pronto... las dichosas prisas siempre. No lo sé pq te digo q nunca he comido un guiso de olla express, (aparte de q no soy amiga de ellos) pero no puede quedar igual q en una olla normal, q se tira toda la mañana haciendo chup-chup.

    jajajaja, pues dile a Miffa q no sea tonta y no le haga ascos a nada. Un buen zapato es un buen zapato y ella q puede lo q debería hacerse es la cole y tripitir cromos!!!

    By Anonymous katanga, at 5/09/2007 01:19:00 pm  

  • Pero ¿que es una olla normal?
    ¿una cazuela?

    Yo no se que decirle sobre este tema. el de las ollas.

    Expliquemé más de esos Manolos

    By Blogger Miffa, at 5/09/2007 01:29:00 pm  

  • No, si yo tp, vayas a pensar. Las ollas o cazuelas o como quieras llamarlas sólo las uso para hervir pasta y arroz. En casa lo q no descansa son la sartén y la plancha.

    Y sobre los Manolos tp soy ninguna experta, fijo q tú me das mil vueltas. Lo q digo es q no te obsesiones con ellos, q hay cien mil marcas buenas, unas con más nombre, otras con menos, pero con unos diseños preciosos.

    Mmmmm, a ver si puedo echarle un cable a FB: sabes q ha habido una polémica con el Sr Blahnik y sus métodos pq al parecer para fabricar un sólo par de uno de sus modelos q se venden a la friolera de 3.000€ son necesarias 2 crías de cocodrilo? No pueden tener más de 20 días y, por si eso no fuera bastante, digamos q no tienen demasiado cuidado con su sufrimiento a la hora de sacrificarlas.

    By Anonymous katanga, at 5/09/2007 02:09:00 pm  

  • Buff,

    es como la tapiceria de los coches. hacen falta 10 vacas para cada una.

    Fuck Manolo!!!

    By Blogger Miffa, at 5/09/2007 06:55:00 pm  

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